Limburgs zoer vleis

Ook al ben ik opgegroeid onder de rook van Rotterdam en ben ik inmiddels verhuisd naar de vierde provincie: mijn roots liggen in limburg. En als elke echte Limburgse hollènjer moet ook ik een traditie in ere houden en zelf in staat zijn om “Limburgs zuur vlees” te maken. Altijd als ik in Limburg kom en het staat in een restaurant op de menukaart, dan bestel ik het natuurlijk. Het liefst eet ik het met friet en drink ik daar een goede trapist bij.

Maar ik wil ook zelf “Limburgs zuur vlees” kunnen maken. Daarom heb ik maar eens rondgevraagd in de familie naar ons familierecept. Elke Limburgse familie geeft hun geheime recept door van generatie op generatie. Wat blijkt nu, zowel aan vaders kant als aan moeders kant, geen geheim familierecept van honderden jaren oud. Aan mij dus de schone taak om een eigen familierecept te maken en dit door te geven aan de volgende generatie.

Vandaag heb ik het voor het eerst zelf gemaakt. Ik kook voor familie op tweede kerstdag en ga hen verrassen met ons nieuwe familierecept. Om het niet te vergeten schrijf ik het hier op. En omdat het vanaf nu mijn nieuwe oude geheime familierecept is, schrijf ik het op in het Limburgs zodat het geheim bewaard blijft binnen de grenzen van de provincie Limburg.

Limburgs zoer vleis

Limburgs zoer vleis inne pan.

Recept veur 8 toet 12 man

Ingrediejente
– 2 kg Rinjslappe
– 1 l. water
– 1 l. gele aek
– 20 laurierblaajer
– 20 jeneverbesse
– 20 kruudnaegel
– 6 ooije
– 6 eatleapels kruutje (oet Beesel)
– 6 aetlaepels broene sókker
– 2 eatleapels sjpeculaaskruuije
– 10 sjneeje paeperkook
– Paeper en himalayazaat

Veurbereiding
Eine daag eerder beginse al mit de veurbereiding. De rinsjlappe motte namelijk 24 oer trekke inne ieskas veur des se kins goan broaje.
Snjie de rinsjlappe in sjtukke. Ich zelf haaj van grote sjtukke, dus ich sjniej sjtukke van 4 toet 5 cm. Den sjnies se alle ooije in tweeje en die half ooije sjnies se in halve ringe. Doot het vleis, de ooije, de laurierblaajer, jeneverbesse en kruudnaegel in een grote pan en doot doa de aek en ut water bie (50/50) toet alles onger sjteit. Loat dit 24 oer marinere inne ieskas.

Zoer vleis make
Es ut vleis lang genaog getrokke haet in ut zoer, dan mosse alle laurierblaajer, jeneverbesse en kruudnaegel d’r oet vesse. Ouch de ooije vesse d’r tusse oet en die hilse appaart same mit laurierblaajer. Jeneverbesse en kruudnaegel kinse weggooie. Noe hoalse ut vleis oet ut zoer (ut zoer beware) en bakse ut vleis in een grote broajsjlei in gooije raumbotter broen. Doa noa duisse de ooije en de laurierblaajer d’r biej. Nog effe de ooije broaje en den kinse ein paar hongert milliliter van ut zoer teruuk gooije biej ut vleis. Doot noe ouch 6 aetleapels kruutje, 6 aetlaepels broene sókker en 2 eatleapels sjpeculaaskruuije in de pan. Dao nao kinsse de paeperkook verkruujmele in de pan om de zeutzoere saus te binje. Dink d’r aan, die saus mot sjtraks goot aan de friet blieve plekke. Is de saus te dun, den kinse later altied nog get extra paeperkook d’r biej doon. Reur alles goot door en laot ut minimaal angerhalf oer op ein leeg vuurke door pruttele (sjtove). Aaf en toe door reurre (en preuve). Bring ut nog ein bietje op sjmaak mit get paeper en himalayazaat.

Zoervleis mit friet en eine trappist
Es ut zoervleis bienao klaor is kinsse dich get friet bakke en de taofel decke. Vergaet de majenais neet op taofel te zitte. Sjink dich eine gooije trappist in veur d’r biej. Om ut Limburgs te haaije – auch al is ut Belsj – zou ich zelf veur eine Achelse trappist gaon, gebroewe in de Sint-Benedictusabdij in Achel, net euver de grens bie Budel.

Aet sjmakelijk!

P.s. Mien Limburgs is neet heel goot zo esse kins laeze. Daobiej: ich had ginne zin om al die speciale letters te gebroeke. Sorry dao veur.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Off-topic