Vogelvriendelijke beukenhaag

In januari vorig jaar heb ik als erfafscheiding tussen de berm en mijn voortuin een beukenhaag geplant. Omdat ik planten overhield heb ik ook nog een stuk langs een van mijn beide opritten beplant. Dit voorjaar heb ik besloten om de beukenhaag ook langs mijn andere oprit door te trekken zodat de volledige voortuin wordt omsloten door een beukenhaag. Ik heb wat grotere planten gekocht en die teruggesnoeid zodat ze vergelijkbaar zijn met de plantjes die ik vorig jaar heb geplant en er een gelijkmatige haag ontstaat. Ik heb 5 planten per strekkende meter gepoot voor een mooi dichte haag.

Ik had voor het aanplanten de keuze tussen de gewone beuk (Fagus sylvatica) en de haagbeuk (Carpinus Betulus). Ik heb gekozen voor de gewone beuk omdat deze zijn verdord blad gedurende de winter vasthoud en dus meer kleur geeft aan de tuin. De haagbeuk laat zijn blad namelijk vallen en is in de winter helemaal kaal. Ik heb de haagbeuk wel gebruikt in de vogelvriendelijke gemengde haag rondom de paardenwei.

Een beukenhaag zou zo’n 40 a 50 cm per jaar moeten groeien. De droge zomer van vorig jaar, waarin ik te weinig water heb gegeven heeft ervoor gezorgd dat de beukjes het zwaar hebben gehad en maar weinig gegroeid zijn. Ook heb ik geen aanplantgrond gebruikt met daarin de schimmels die in symbiose leven met de beuk (Mycorrhiza), maar alleen de gewone zandgrond uit mijn tuin waar ik de schimmels in poedervorm bij heb gemengd. De aanplantgrond had meer vocht vastgehouden en voedingsstoffen afgegeven waardoor de haag een betere start had gekregen. In het deel dat ik dit jaar heb aangeplant heb ik uiteraard wel aanplantgrond gebruikt. Met een goede mulchlaag van paardenmestcompost is de beukenhaag dit jaar hopelijk goed beschermd tegen uitdroging en krijgt hij voldoende voeding.

Mijn doel is om de haag op een hoogte te houden van ongeveer een meter. Ik heb in deze haag nog geen haagsteun gemaakt. Ik doe dit na nadat ik de beukenhaag teruggesnoeid heb voor een dichte vertakking. Zodra de nieuwe takken de hoogte inschieten bind ik ze op tegen de steundraden op 40 cm en 80 cm hoogte voor een stabiele en rechte haag. De breedte van de haag wil ik houden op 50 a 60 cm. Dit betekent meerdere keren per jaar snoeien, maar dat past beter bij de iets strakkere voortuin.